Jesaja belooft de Immanuel

(2) IK BEN

We benoemen waar we bang voor zijn en ontdekken dat het helpt als er dan iemand bij je is. Als koning Achaz heel bang is, vertelt Jesaja hem dat er een kindje geboren zal worden met een bijzondere naam. En wij gaan ontdekken wat die naam betekent. Ten slotte knutselen we monsters waar we mooi niet bang voor zijn of doorlopen we een spannend parcours.  

Focus
Als het volk van Juda doodsbang is geeft God hen een teken als bemoediging: er zal een kind geboren worden dat Immanuel heet. Dat betekent: God is met ons, de IK BEN is erbij!  

 

Achtergrondinfo

Er is veel gebeurd nadat Mozes Gods bijzondere naam, ‘IK BEN er altijd’, te horen krijgt. Het volk Israël is in het beloofde land gaan wonen. Ze hebben koningen gekregen en oorlogen gevoerd.  
 
Nu is het land gescheurd in twee delen en wil de koning van het ene deel (het tienstammenrijk Israël) de koning van het andere deel (het tweestammenrijk Juda) aanvallen, samen met de koning van Aram. De koning van Juda is doodsbang. Tegen deze overmacht kan hij niet op. En dan komt de profeet Jesaja naar hem toe met een krachtige bemoediging. 
 
De belofte van de Immanuel is bij veel christenen bekend als de belofte van Jezus, de Messias. Toch dacht Jesaja daar niet aan. Hij beloofde dat er toen, in hun tijd, een kind geboren zou worden met de naam Immanuel. Dat kind herinnerde iedereen eraan dat God de aanwezige is, de IK BEN, die altijd bij zijn volk wil zijn. 
 
Honderden jaren laten krijgt die belofte een nieuwe en extra bijzondere vervulling en betekenis als Jezus wordt geboren. Het kind dat God letterlijk dichtbij de mensen bracht. Dit heeft Jesaja nooit kunnen voorzien, maar God zelf al wel! 

 

Doelen

  • De kinderen kennen de betekenis van de naam Immanuel.  
  • Ze begrijpen de boodschap die Jesaja wilde overbrengen. 
  • Ze geloven dat God altijd bij hen wil zijn. 

 

Benodigdheden

  • Apparaat om de liedjes te luisteren 
  • Tijdlijn en de afbeelding van Gideon, Salomo en Jesaja  
  • Knutselmateriaal  
  • Blinddoeken en obstakels voor het parcours 

 

Onderdelen kiezen 
Je kunt zelf kiezen welke werkvormen je gebruikt. Zorg dat je bij elk onderdeel (Vanuit ons leven – Naar de Bijbel – Terug naar ons leven – Chill & connect) tenminste één werkvorm gebruikt. 

 

Downloads

 PDF BIJEENKOMST

Vanuit ons leven

 

  Drama

Laat de kinderen met hun rug naar je toe gaan staan. Jij noemt een situatie en zij draaien zich tegelijk om en laten met hun houding en gezichtsuitdrukking zien hoe zij daarop zouden reageren (zo overdreven mogelijk!).  
 
Situaties: 

– Je kijkt onder je bed en ziet daar een krokodil liggen.  
– Je staat als keeper in het doel en de beste voetballer van Nederland komt met de bal op je af.  
– Je zit bovenin de achtbaan en bedenkt ineens dat de beugel niet vastzit.  
– Je staat voorin de klas om een spreekbeurt te houden en moet bijna kotsen. 

 

Je kunt voor allerlei dingen bang zijn. Ook volwassenen zijn wel ergens bang voor. Vertel de kinderen waar jij wel eens bang voor bent en praat er daarna over door: 

  • Waar ben jij bang voor? Van welke dingen word jij angstig?  
  • Helpt het als er iemand bij je is, je moeder of je beste vriend bijvoorbeeld?  

 

Vandaag gaat het over iemand die heel erg bang is.

Naar de Bijbel

 

 Themalied

  • Welke naam van God kreeg Mozes te horen? Wie weet dat nog? 
    Antwoord: ‘IK BEN er altijd’ 

 

Zing samen het themalied ‘IK BEN’. Je kunt ook de versie met gebaren gebruiken.  

 

 Tijdlijn

Nadat Mozes Gods naam hoorde, is er veel gebeurd met het volk Israël. God heeft hen bevrijd uit Egypte, ze hebben veertig jaar door de woestijn getrokken en zijn daarna gaan wonen in het land dat God hen beloofd had. De ene na de andere leider kwam, en de ene koning volgde de andere op. Nu is het beloofde land in twee delen gescheurd: het bovenste deel heet nu Israël en het onderste deel Juda, met allebei een eigen koning.  
Behalve koningen zijn er ook profeten in Juda en in Israël. 

 

  • Wie weet wat een profeet is en wat hij doet?  
     
    Antwoord: Een profeet is iemand die de woorden van God doorgeeft aan de mensen. Een soort boodschapper dus. Deze profeten gingen ook naar de koningen van Israël en Juda om hen de boodschap van God te vertellen.  

      1. Laat drie kaartjes zien aan de kinderen: die van Gideon, Salomo en Jesaja.  
      2. Wie van hen is de profeet? Laat de kinderen die denken dat Gideon een profeet was helemaal links in de ruimte gaan staan, de kinderen die denken dat Salomo een profeet was in het midden van de ruimte en de kinderen die denken dat Jesaja een profeet was helemaal rechts in de ruimte.  

 

Jesaja was een profeet, dat is het juiste antwoord! Gideon was een van de rechters en Salomo was de laatste koning voordat het rijk in twee delen splitste.  
 
Laat een van de kinderen de afbeelding van de profeet Jesaja ophangen op de tijdlijn (bij nummer 16).  

 

  Wees niet bang

De koning van Juda en de koning van Israël hebben nogal eens ruzie met elkaar. En nu heeft de koning van Israël samen met de koning van een ander land, Aram, afgesproken om Juda aan te vallen en te veroveren. De koning van Juda, koning Achaz, is doodsbang… tegen twee landen kan hij niet op! 
 

  • Stel dat jij de profeet Jesaja bent en je gaat naar de bange koning Achaz toe. Wat zou jij dan zeggen? 

Luister nu wat Jesaja tegen koning Achaz zei. Lees Jesaja 7: 3-9 en vers 14. 

  • Hoe zou Achaz zich hebben gevoeld na deze woorden? 
  • Begrijp jij wat die zwangere vrouw met de situatie van Juda te maken heeft?  

 

Wat Jesaja tegen de bange koning Achaz zegt is best apart. Hij zegt dat Achaz niet bang hoeft te zijn. En dat God hem een teken zal geven: een vrouw zal zwanger worden en een kind krijgen met de naam Immanuel. Wat is daar nu bijzonder aan, denk je dan. Er worden wel meer vrouwen zwanger…  
 
Het bijzondere zit in de naam van het kind. ‘Immanuel’ is ook een Hebreeuwse naam, net als Jahweh, en het heeft ook een bijzondere betekenis. ‘Immanuel’ betekent GOD IS MET ONS. Die betekenis lijkt veel op die van Jahweh: IK BEN er altijd. De boodschap voor koning Achaz is dus: Je hoeft niet bang te zijn, want God is erbij! Hij is bij ons! 

Terug naar ons leven

 

  Eeuwen later  

In de tijd van Jesaja en Achaz werd er een kindje geboren dat Immanuel heette. En iedereen die hem zag of zijn naam noemde, dacht eraan: GOD IS BIJ ONS!  
Honderden jaren later wordt er ook een kind geboren. Een kind met veel namen en één van die namens is… Immanuel! 
 
Lees Mattheüs 1: 20-23.  
 
Gods eigen zoon krijgt de naam Immanuel! God wil daarmee tegen iedereen zeggen: IK BEN altijd bij jullie! God is ook voor jou de Immanuel: Degene die altijd bij je is, ook als je bang bent! 

 

  Gebedsvorm

Als wij bidden praten we vaak tegen God. Maar je kunt ook naar Hem luisteren! Dat gaan we nu doen door te luisteren naar een liedje over wat God jou belooft als jij bang bent. Luister met je ogen dicht en in stilte naar het liedje ‘Monsters in je hoofd’

Chill & connect

 

  Monster knutselen

Maak met karton, vouwblaadjes of papier maché een eng monster.  
 
Leg de link: Jezus is bij jou, dus jij hoeft niet bang te zijn voor welke monsters dan ook! 

 

  Parcours

Maak een spannend parcours dat de kinderen met een blinddoek om moeten afleggen.  
Eerst doen ze dit alleen en daarna mag een kind zonder blinddoek meelopen en hun arm vasthouden.  
 
Leg de link: Fijn hè als er iemand bij je is. Dan worden enge dingen een stuk minder spannend! God is de Immanuel die altijd bij ons wil zijn.