Leven in vrijheid 

De brief aan de Galaten

Paulus gaat fel tekeer tegen de gelovigen in Galatië. Waarom? Omdat zij hun vrijheid laten afpakken. Leven in vrijheid betekent dat je niks kunt doen om Gods genade te verdienen. Ontdek in deze brief van Paulus waardevolle lessen over vrij zijn van jezelf en werkelijk geliefd te zijn, en over vrij zijn om te dienen en werkelijk lief te hebben.  

Focus 
Paulus wil dat niets de vrijheid in de weg staat, geen wet en geen ego. Genade is onvoorwaardelijk en maakt je vrij om te leven in liefde.  

 

Onderdelen kiezen 
Je kunt kiezen welke werkvormen je gebruikt. Zorg dat je bij elk onderdeel (Vanuit ons leven – Naar de Bijbel – Terug naar ons leven) tenminste één werkvorm gebruikt. 

 

Downloads

PDF BIJEENKOMST

BIJbelleesrooster

Chill & connect

 

Neem de tijd voor gezelligheid en ontmoeting.  

    Vanuit ons leven

     

      Brief

    • Stel dat jij een brief zou schrijven om te vertellen hoe het met je is en wat er in je leven speelt. Wat zou daar nu dan in ieder geval in komen te staan?

     

      Vrij/onvrij

    • Wanneer voelde jij je vrij in de afgelopen tijd? En waarin belemmerd?  

      Naar de Bijbel

       

      Na een warme begroeting, komt aarzelend het hoge woord eruit: ‘We hebben geen goed nieuws, Paulus. We zijn gekomen om je hulp te vragen want het gaat de verkeerde kant op.’ Langzaam zakt Paulus op een stoel. Hij kijkt de afvaardiging uit Galatië vragend aan. Hij kent deze mensen en heeft goede herinneringen aan de tijd dat hij het evangelie in hun midden verkondigde. Het was prachtig om te zien hoe de Geest onder hen aan het werk was. Toen hij vertrok, waren er verschillende gemeenten in de streek ontstaan. ‘Er zijn nieuwe leraren gekomen, Paulus. En ze halen alles onderuit wat jij ons geleerd hebt. Ze noemen jou een nep-apostel die er geen verstand van heeft. De gemeenten zijn nog zo jong en naïef dat ze niet bestand zijn tegen deze nieuwe ideeën. Wat moeten we doen?’ 

       

        Harde toon

      Als Paulus bericht krijgt over de situatie in de gemeenten in Galatië, kan hij niet direct naar hen toe reizen. Daarom schrijft hij hun een brief. In al zijn andere brieven begint Paulus met een dankwoord voor de positieve punten in een gemeente, maar in de brief aan de Galaten ontbreekt dit. De brief heeft een harde, boze toon. Paulus is heftig verontwaardigd en vol emotie. Jullie hebben je verstand verloren! verwijt hij de Galaten (Gal. 3: 1). 
       
      Lees Galaten 1: 6-8. 
       
      Paulus is vooral heel fel over de gedachte dat je je rechtvaardigheid moet verdienen door je aan de Joodse wetten te houden. De nieuwe leraren hadden een Joods-christelijke achtergrond en predikten dat er bepaalde voorwaarden zijn om door God aanvaard te worden. 
       
      De nieuwe leraren proberen Paulus’ positie als apostel onderuit te halen.  
       
      Lees Galaten 4: 13-20.  

       

      • Wat zou je voor argumenten verwachten als iemand zich aangevallen voelt vanwege zijn werk? Wat zegt Paulus niet? Wat wel? 

        Voor wat hoort wat

      De gemeenten in Galatië bestaan nog maar pas. Dat maakt hun gevoeligheid voor nieuwe theorieën groter. Ze hebben nog maar weinig kennis om de nieuwe leer aan te toetsen. Dat verklaart waarom ze gemakkelijk meewaaien met de nieuwe wind.  
      Waarschijnlijk zijn er rondreizende predikers gekomen die overtuigend en met passie konden spreken. Deze leraren weten veel meer van het Oude Testament dan de Galaten en maken al snel indruk met hun ‘wijsheid’.  
       
      Bovendien sluit hun boodschap eigenlijk veel beter aan bij de heidense achtergrond van de Galaten. Die zijn namelijk gewend aan goden die je moet pleasen om je zin te krijgen. Voor hen is het heel normaal dat een godheid eisen stelt aan je leven en je godsdienstigheid voordat je geaccepteerd wordt. Voor wat hoort wat. Een vertrouwd patroon. 

      • Waarin zie je in onze samenleving de voor-wat-hoort-wat-cultuur?  
      • Welke invloed heeft dit op jouw relatie met God? 

        Geen heilig moeten

      Bekijk de video die is gemaakt naar aanleiding van de brief aan de Galaten.  
       

       

      De nieuwe leer die aan de Galaten verkondigd wordt, is kortgezegd: ‘Jullie zijn tot geloof gekomen, dat is de eerste stap. Maar om echte christenen te kunnen zijn, moeten jullie je houden aan de wet van het Oude Testament, je laten besnijden en de voorgeschreven kalender volgen.’ 
        
      Ook nu hebben christenen nog weleens de neiging kleine lettertjes te plaatsen onder de beloften van God: ‘Je bent een kind van God… maar je kledingkeuze, uitgavenpatroon of drankgebruik moeten wel in overeenstemming zijn met de Bijbel…’

      • Welke voorwaarden voor genade zie jij in je omgeving? 

       

      Op zich is er niks mis met de aanwijzingen van de wet. Jezus zelf zegt dat Hij niet is gekomen om de wet af te schaffen, maar juist te vervullen. Paulus is ook niet tegen de wet. Maar wel tegen het idee dat de wet je kan redden (Gal. 2: 15-16).  
       
      Paulus is ook niet tegen de besnijdenis. Hij laat de half-Joodse Timoteüs besnijden voor hij hem meeneemt op zendingsreis (Hand. 16: 1-3). Maar hij is woest over de eis dat christenen uit de heidenen ook besneden zouden moeten worden. Want dan wordt het een voorwaarde voor hun redding (Gal. 5: 2-6).  
       
      En dan is er nog de kwestie van de kalender. De nieuwe leraren onderwijzen de Galaten in de vaste Joodse vieringen die ze moeten houden. Uit Galaten 4: 10-11 blijkt dat de gemeenten die kalender al hebben ingevoerd. ‘Hou toch op!’ is Paulus’ boodschap. ‘Je geloof hangt niet af van vaste rituelen, feestdagen en tradities. Het gaat om je hart, om je liefde voor God. Dat is wat telt.’ 
       
      Het gebeurt soms dat christenen zich bekeren tot de islam. Zij vertellen dat ze het heerlijk vinden precies te weten wat ze voor Allah moeten doen: duidelijke regels, een vaste gebedsstructuur, heldere richtlijnen voor je kleding, enz. Je weet precies wat er van je verwacht wordt en je kunt er nog aan voldoen ook.

       

      • Zou dit ook een motivatie geweest zijn voor de omkeer van de Galaten?  
      • Wat herken je ervan bij jezelf? 

       

        Slaven of kinderen

      Lees Galaten 4: 1-9.  
       
      Wie ben je voor God? Dat is iets dat Paulus de Galaten steeds weer vraagt. ‘Voor de heidense goden die jullie eerst gediend hebben en voor de nieuwe leraren die jullie nu volgen, zijn jullie slaven. Je moet doen wat zij van je vragen en als je dat goed doet, dan krijg je je loon.’ Maar dat is een totaal ander evangelie dan Paulus hun geleerd heeft.  
       
      God wil geen slaven, Hij wil kinderen. Kinderen weten dat zowel hun rottige gedrag als hun beste prestaties niets veranderen aan het feit dat hun ouders hun ouders zijn. God wil onvoorwaardelijke liefde geven. En Hij hoopt dat zijn kinderen die met liefde beantwoorden. 
       
      Denk een paar minuten in stilte na over de verschillen tussen een slaaf en een kind en schrijf een paar kernwoorden op.  

       

      • Welk woord past het beste bij jouw houding tegenover God?

       

        Genade

      Bekijk de video The Good O Meter. 

       

       

      Je houden aan de wet betekent controle, alles in eigen handen houden. ‘Ik zal wel zorgen dat ik in een goed blaadje kom bij God.’ Het is een manier om telkens opnieuw te bewijzen dat je ertoe doet. Je kunt je slechte daden afstrepen tegen je goede daden. 

       

      • Op welke manier probeer jij goed te scoren bij God? 

       

      Genade is meer dan dat je zonden vergeven worden. Genade is onverdiende liefde. Weg met al die voorwaarden. Er is niets wat je kunt doen waardoor Hij minder van je gaat houden. Maar er is ook niets wat je kunt doen waardoor Hij meer van je gaat houden. Genade is een vaste basis die jou je identiteit geeft: ik ben Gods geliefde kind. Je zonden zijn niet met je identiteit verbonden – en je goede daden ook niet. Het is Gods keuze om van jou te houden. Die keuze is niet gebaseerd op jouw goede gedrag of leuke karakter.  
       
      Het is moeilijk om dit te laten landen in je hart. Want genade zit niet in ons systeem. Misschien helpt het je om het visueel te maken.

       

          1. Neem een liggend A4-tje en verdeel het in drie kolommen.  
          2. Schrijf in de linkerkolom je tekortkomingen en fouten.  
          3. Schrijf in de rechterkolom je positieve punten (goede daden, leuke karaktereigenschappen, enz.).  
          4. Teken daarna in het midden een groot hart met de woorden ‘Ik ben Gods geliefde kind’.

       

      Zie je hoe de linker- en rechterkolom losstaan van het midden? Ze hebben er geen invloed op. Dat is genade! 

      Terug naar ons leven

       

        Vrij van…

      Geen wet die boven je staat. Dat klinkt goed! Iedereen wil graag vrij zijn. Niks moeten. Je door niemand iets laten opleggen. Zelf alles bepalen. Maar volgens Paulus ben je pas echt vrij als je vrij bent van jezelf!  
       
      Lees Galaten 5: 13.  
       
      Zolang alles om jou draait, ben je nog steeds gebonden. Je zit dan vast in je ego. Je bent een slaaf van je eigen begeerten als je steeds bij God en je medemensen in een goed blaadje wilt komen. Als je altijd maar bezig bent met jezelf, hoe jij overkomt, of jij wel leuk gevonden wordt, of jij wel meetelt. De heilige Geest wil je bevrijden van de wet én van je ik-gerichtheid.  

      – Vrij zijn van jezelf, dat is:

      – Vrij van behoefte aan waardering. 
      – Vrij van de drang om te presteren. 
      – Vrij van jezelf vergelijken met anderen. 
      – Vrij van verslavingen (eten, alcohol, gamen, shoppen, seks of wat dan ook). 
      – Vrij van jezelf beter voordoen dan je bent. 
      – Vrij van steeds weer op je strepen moeten staan. 
      – Vrij van er altijd goed uit moeten zien.  
      – Vrij van vrome schijn.  
      – Vrij van lief gevonden willen worden. 
      – Vrij van leven voor de kick.  
      – Vrij van jezelf goedpraten. 
      – Vrij van je fouten verbergen en compenseren. 

       

          1. Luister naar No longer slaves – Zach Williams (opgenomen in Harding Prison).  
          2. Denk er al luisterend over na welk ‘vrij van…’ God voor jou in petto zou kunnen hebben.  
          3. Deel dit daarna met elkaar. 

       

        Vrij om…

      Hoe verander je in een mens die vrij is van zijn ik-gerichtheid? Het liefst zou je natuurlijk een knop indrukken, een toverformule uitspreken of eventueel een grote som geld overmaken en tadaa: christen 2.0. Maar zo werkt het niet.  
       
      Paulus gebruikt een plaatje: als je je laat leiden door de Geest, lijk je op een boom en je vernieuwing is het fruit dat eraan groeit. Een jong appelboompje geeft misschien een paar appeltjes, het volgende seizoen zijn dat er iets meer en langzamerhand wordt het een flinke oogst. Zo werkt de Geest ook in jou.  
       
      Langzaamaan wint Hij terrein in je leven. Je keuzes ga je steeds vaker met Hem overleggen. Je krijgt meer vrede in je hart. Je groeit in je gebedsleven. De Bijbel gaat steeds meer tot je spreken. En stukje bij beetje brokkelt je eigen ego af.  
       
      Lees Galaten 5: 16 en 22-23.  

       

      • Wat merk je van de weg die de Geest met jou gaat? Welke rol heb jij zelf in dit proces? 

       

      Als God je vrijmaakt van jezelf, gebeurt er iets bijzonders. Dan komt er ruimte in je hart voor Hem en voor de mensen om je heen. U bent geroepen om vrij te zijn. Misbruik die vrijheid niet om uw eigen verlangens te bevredigen, maar dien elkaar in liefde (Galaten 5: 13).  
       
      Als Gods liefde de basis in je leven is, dan hoef je niet meer bang te zijn dat jij zelf tekortkomt. Dan hoef je niet meer steeds met jezelf bezig te zijn. Zijn liefde staat vast. Je hebt dus voor altijd genoeg om zelf gelukkig van te worden en om weg te geven. Je bent vrij! 

       

      – Vrij om te geven. 
      – Vrij om te incasseren. 
      – Vrij om … 

       

      • Hoe zou jij dit lijstje aanvullen?  

       

      In onze samenleving gaat men er vanuit dat als je iets geeft, je zelf minder overhoudt. Naastenliefde voelt als een verplichting, het tegenovergestelde van vrijheid. Maar Paulus leert je: je bent pas echt vrij als je weet dat God je onvoorwaardelijk liefheeft en als je in staat bent om een ander lief te hebben. Vrij van de wet en vrij van jezelf, gericht op God en je naaste. Dat is het doel van jouw bestaan. 
       

        Gebedsvorm

      Schrijf de gebedspunten op die uit jullie gesprek naar boven kwamen. Schrijf elk gebedspunt op een apart briefje en verdeel de briefjes over de groep. Ieder bidt voor wat er op zijn briefje staat.  

      Chill & connect

       

      Sluit jullie ontmoeting ontspannen af met gezelligheid, tijd en aandacht voor elkaar, voor wat er leeft en naar boven is gekomen. 
       
      Wie wil kun je een bijbelleesrooster meegeven met teksten die aansluiten bij het thema. Je kunt hiervoor de bijlage printen of versturen.