Luisterend bidden
Opening
Werken in de kerk betekent vaak ook moeilijke beslissingen nemen en je bewegen tussen tegengestelde meningen en bijkomende emoties. Als je de tijd neemt om luisterend te bidden, ontvang je richting en de moed om een keuze te maken.

Focus
Moeilijke besluiten neem je door te beginnen met luisterend bidden.
Downloads
Vanuit ons leven
☐ Moeilijke beslissingen
Er zijn van die momenten in ons leven en in ons werk in de kerk waarop we voor moeilijke beslissingen staan. Iedereen vindt iets van een onderwerp en de uitkomst van welke kant het besluit dan ook maar opgaat is pijnlijk: voor de een of voor de ander.
- Herken je dit? Wat doet het met jou als er dingen ter tafel komen die jou en ons de pet te boven gaan? Hoe gaan we normaal gesproken om met grote vragen die op ons afkomen?
Naar de Bijbel
☐ Het voorbeeld van Jezus
Op zulke momenten worden we geroepen om te bidden. Niet alleen met woorden, maar ook met een luisterend hart. Jezus zelf gaf ons hierin het diepste voorbeeld in de hof van Getsemane. Het is waardevol om daar eens wat beter naar te kijken in deze lijdenstijd.
Lees Matteüs 26: 36-46.
- Wat valt je op als je dit leest? Hoe is Jezus voor jou een voorbeeld?
In Getsemane zien we Jezus worstelen. Hij weet wat Hem te wachten staat. De beker van lijden ligt voor Hem, zwaar en bitter. In vers 39 bidt Hij: “Mijn Vader, als het mogelijk is, laat deze beker aan Mij voorbijgaan. Maar niet zoals Ik wil, maar zoals U wilt.” Hiermee zijn we meteen bij de kern van luisterend bidden: eerlijk uitspreken wat ons bezighoudt, maar uiteindelijk de wil van de Vader zoeken boven alles.
Drie keer bidt Jezus dezelfde woorden. Wat er vervolgens gebeurt, is subtiel maar krachtig. In vers 45 en 46 treft Jezus zijn discipelen opnieuw slapend aan. Maar er is in Hem iets veranderd. Hij staat op met vastberadenheid. Hij heeft in het gebed de weg van de Vader verstaan. Hij zegt: “Sta op, laten we gaan. Kijk, Hij die Mij verraadt is dichtbij.” Door te luisteren naar Zijn Vader is Jezus niet alleen tot helderheid gekomen, maar ook tot bereidheid. Hij is klaar om te gaan.
Wat betekent dit voor ons? Als werkers in de kerk kunnen we ons in dit verhaal herkennen. Er zijn momenten waarop we bidden om verandering, momenten waarop we hopen te ontsnappen aan de moeilijke situatie waarvoor we ons geplaatst zien. Hoe zou het zijn als we dan niet direct in debat gaan met elkaar maar stil worden en ons richten tot de Vader? ‘Uw wil geschiede. Juist als we Uw wil proeven en ernaar handelen, breekt Uw Koninkrijk door.’ Luisterend bidden vraagt om geduld, om stilte en om een open hart. Om het loslaten van onze eigen agenda of van de mening van de ander.
Luisterend bidden helpt ons om onze eigen verlangens en angsten eerlijk neer te leggen bij God. Het stelt ons in staat om Zijn leiding te zoeken. Misschien is het antwoord niet wat je gedacht had, maar ervaar je wel helderheid en daarmee bereidheid. Als we echt leren luisteren, merken we dat er vrede ontstaat. Niet door het afwerken van een agenda of het nemen van een besluit, maar door de zekerheid dat we op Gods weg zijn.
Net als Jezus mogen wij na het gebed opstaan en vastberaden de weg inslaan die God voor ons opent. Als we samen luisteren in gebed, kunnen we elkaar bemoedigen in het vertrouwen dat Gods plan groter is dan onze eigen inzichten.
Terug naar ons leven
☐ Gesprek
Bespreek in tweetallen:
- Hoe kunnen wij meer ruimte maken voor luisterend bidden tijdens onze vergaderingen?
- Zijn er beslissingen waar wij Gods leiding in zoeken? Hoe kunnen we daarin, net als Jezus, leren wachten en luisteren?
- In Openbaringen staat verschillende keren: ‘Wie oren heeft, moet horen wat de Geest tegen de gemeenten zegt’ (bijvoorbeeld Openb. 2:7). Hoe betrekken we de gemeente in besluitvorming? Hoe kan ‘luisterend bidden’ hen (en daarmee ons) helpen om richting te zoeken?
Deel de hoofdlijnen van jullie tweegesprek met de hele groep.
- Zijn er vanuit deze opening dingen die jullie anders willen aanpakken in jullie vergaderingen?
☐ Luisterend bidden
Neem tijdens deze vergadering tijd om luisterend te bidden bij elk moeilijk onderwerp dat langskomt. Deel met elkaar wat je hebt gehoord/geproefd in de stilte van het luisterend bidden.
De ervaring leert dat als je dit doet, je sneller klaar bent met je bespreking.