Tips

Beginnen met God

Waarom?
De allereerste reden om een vergadering te beginnen met God is natuurlijk dat het een goede gewoonte is. Maar ik hoop niet dat het daarbij blijft. Ik geloof dat het goed is om heel bewust tijd en aandacht te geven aan de aanwezigheid van onze God. Dat is om de volgende redenen:

  • Omdat Hij onze God is. Hij is onze tijd en aandacht waard, in ons persoonlijke leven maar ook in de kerkenraad, werkgroep enzovoort. We staan daar graag bij stil.
  • Omdat het ons helpt om de gemeente als iets heel bijzonders te blijven zien. Niet door onze plannen, ons geregel en ons werk bestaan wij. Maar dankzij de hulp van onze God zijn we een gemeente, door Hem zijn we geroepen om samen voor Hem te leven. Als dat niet ons doel zou zijn, met hoeveel van je broers en zussen zou je dan optrekken? Het is dankzij onze verbondenheid in Jezus Christus dat we bij elkaar horen.
  • Omdat we geloven dat wanneer we tijd en ruimte geven aan God, hij van die ruimte gebruik zal maken. Hij wil ons helpen. Laat het woord dus spreken, leg je vragen en je plannen bij hem neer.
Hoe?
Iedereen komt vanuit zijn dagelijkse sores naar een vergadering toe en dat is vaak best even schakelen. Neem daarom de tijd om even te landen. Bespreek bijvoorbeeld even kort hoe je dag was, hoe je erbij zit of wat er in je gedachten speelt. Als je dit kort benoemd hebt is het vaak makkelijker om je te focussen op de inhoud van de vergadering.

Leg in de opening een link met de inhoud van de vergadering. Laat het geen losstaand stukje van de vergadering zijn, maar een fundament onder wat jullie gaan bespreken.

Een vergadering openen hoeft niet altijd langdurig en uitgebreid. Maar het hoeft ook niet altijd kort, of altijd op dezelfde wijze. Probeer het eens met een geloofsgesprek, een gebed in kleine groepen, een aanbiddingsblok, een Emmaüs-wandeling, Lectio divina of …. Er zijn zoveel vormen en middelen om je geloof in te laten spreken!

Op deze website vind je een aanbod aan openingen om gebruik van te maken. Elke maand komt er een nieuwe opening bij!

Jannet de Jong, gemeenteadviseur bij het Praktijkcentrum

Jannet is gespecialiseerd in het begeleiden van gemeenten en kerkenraden in visietrajecten of lastige situaties. Hebt u een vraag? Bel of mail haar op:
06-344 108 75, jdejong@praktijkcentrum.org
Op onze nieuwsbrief abonneren.