Introductie op de module Sport

Sport is voor veel tieners een belangrijk en ontspannend deel van hun leven. Naast genieten en goed voor je lijf zorgen is sport ook een training in doorzettingsvermogen en omgaan met verlies. Waarden die ook in het geloof belangrijk zijn! Ook Paulus laat zien dat sport overeenkomsten heeft met geloven. Dit thema is dan ook een mooi aanknopingspunt om vanuit de leefwereld van de tieners op een actieve en aansprekende manier over geloven na te denken.

In de module zitten veel actieve elementen en sportieve spelvormen. Dat maakt de module ook heel geschikt voor doeners en stuiterballen!

Bij deze module horen de volgende bijeenkomsten:

1. Kijken of doen 
Je kunt naar sport kijken maar het zelf doen is beter! Je werkt aan je conditie en gezondheid en hebt tegelijk lol samen. Een introductie op de module waarin vragen als 'Wat heb jij met sport?' en 'Wat heeft sport met geloven te maken?' aan bod komen.

2. Niet zonder regels
Sport kan niet zonder regels. Afspraken houden het spel leuk, ook al baal je natuurlijk soms van de scheidsrechter. Kan geloven wel zonder regels of werkt het daar hetzelfde als sport? Wat leer je eigenlijk van sport en wat leer je van geloven? Lijkt dat op elkaar?

3. Doorzetten
Sporten is een krachtmeting die je doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen geeft. Ook God vindt dat belangrijke eigenschappen die je helpen in het leven.

4. Teamwork
Veel sporten doe je in een team en zelfs bij de individuele sporten train je meestal samen. Wat zijn de voor- en nadelen van een team? Hoe werk je goed samen? Ben je nog steeds onderdeel van het team als je op de bank zit? De kerk is eigenlijk ook teamsport. Wat leren we van Paulus over teamwork?

5. Winnen of verliezen
Natuurlijk ga je voor goud, voor de winst! Maar wat als je verliest? Ben je dan minder waard? Hoe kun je goed verliezen? En hoe zit dat eigenlijk met geloven: ben je voor God een winnaar of een verliezer? En wat moet je daarvoor doen?

6. Sporthelden
Sporthelden worden geadoreerd in onze samenleving. Tegen wie kijk jij op? Wat maakt iemand tot een held? Wil jij zelf ook de beste zijn? Lijkt Jezus op de helden van de sport?

7. Samen aan de slag
Ga samen een sporttoernooi organiseren voor de gemeente of een sponsorloop voor een goed doel!

 

Auteur van deze module: Ingrid Plantinga

Tekstbijdragen van: Klaas Hoekstra, student theologie aan de Viaa