Leren in de Kerk > Spoorzoeken > Introductie op Spoorzoeken

Spoorzoeken in de Bijbel

Voor wie?

Spoorzoeken in de Bijbel is voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar oud (de groepen 5 t/m 8 van de basisschool). Het materiaal is geschikt voor kindercatechese of kinderclub. Eigenlijk voor alle groepen kinderen die samen meer willen ontdekken over de Bijbel.

Het opdoen van kennis en inzicht past heel goed bij deze leeftijd. Ze hebben een natuurlijke nieuwsgierigheid, zijn dol op feitjes en houden van uitdaging in bijvoorbeeld quizjes. Een uitgelezen kans dus om hen meer bij te brengen over de Bijbel!

Wat?

Spoorzoeken in de Bijbel biedt allerlei modules of losse bijeenkomsten over Bijbelse thema's. Het aanbod wordt steeds uitgebreid en vernieuwd.

Bij het programma hoort een grote tijdlijn van de Bijbel (waarvan je hiernaast een fragment ziet). Elke bijeenkomst wordt daar een bijbelse persoon op de goede plek gehangen (met klittenband). Deze tijdlijn en de bijbehorende plaatjes zijn te bestellen in onze webwinkel.

Kinderen krijgen thuis, op school en in de kerk meestal losse bijbelverhalen aangeboden. Maar ze hebben vaak geen idee hoe die verhalen met elkaar in verband staan en hoe de bijbelse historie in elkaar zit. En dat wil het materiaal van Spoorzoeken in de Bijbel hen nu juist wel meegeven.

• Inzicht in de grote lijnen van de Bijbel - Thema's die door de Bijbel heen een rol spelen worden uitgelegd zodat de kinderen verbanden kunnen leggen en de boodschap van de Bijbel gaan begrijpen.
    Elke module heeft een eigen thema, bijvoorbeeld 'De Redder komt', 'IK BEN' of 'Losers'. Je kunt zelf kiezen welke modules je gebruikt voor je groep. Zo stel je je eigen jaarprogramma samen.
  • Inzicht in de historie van de Bijbel - De diverse thema's worden in de chronologie van de Bijbel behandeld en zichtbaar gemaakt op de tijdlijn.
    Bij het thema 'Liefde' beginnen we bij de schepping, gaan naar het verbond met Abram, de leefregels bij Mozes en zo verder de Bijbel door. Bij het thema 'Buitenlanders' beginnen we weer vooraan, bij de Egyptische Hagar en gaan we via Ruth, Naäman en Jona naar de Romeinse centurio en de Ethiopische minister in het Nieuwe Testament.
    Elke bijeenkomst komt er een plaatje bij de op tijdlijn zodat de lijnen visueel worden. En na elke module kun je de plaatjes er weer af halen en opnieuw beginnen met een ander thema.

Hoe?

Omdat een boekje soms als schools ervaren wordt en jeugdleiders graag hun eigen draai aan een methode willen geven is er gekozen voor een online aanbod. Op de pagina Abonnementen lees je meer over de kosten voor het gebruik van Spoorzoeken in de Bijbel.

Je bereidt het programma voor door in een online formulier aan te vinken welke opdrachten, werkvormen of vragen je wilt gebruiken voor jouw groep. Dit op maat gemaakte programma kun je opslaan, uitprinten en gebruiken als handleiding bij de bijeenkomst. Zo krijg je van ons input, maar bepaal je zelf wat je hiervan wel of niet gebruikt.

Wij wensen je gezegende bijeenkomsten met de kinderen! En we horen altijd graag je ervaringen en ideeën, dus mail ons gerust.

Jasper van Opijnen - auteur en stagiair
Ingrid Plantinga - projectleider en auteur