Thuisvieringen – Met je handen in je haar of in de lucht

Je kunt de onderdelen aanvinken die je wilt gebruiken. Klik daarna op 'downloaden' en je krijgt je op maat gemaakte opening als pdf om uit te printen.
Je hoeft hiervoor niet ingelogd te zijn en dit is gratis.

Een gezegende viering gewenst!

 • Vooraf
  Vandaag gaat het over een zware strijd tussen het volk Israël en de Amalekieten. Ook Mozes heeft het zwaar maar hij krijgt hulp. Kleed vandaag jouw 'woestijnhoekje' aan met namen of foto's van de mensen die jou helpen bij de dingen die je moeilijk vindt.

 • Kaars
  Steek een kaars aan als teken van Gods licht.

 • Intro
  Het gaat in deze thuisvieringen over de woestijntijd. We reizen met het volk Israël mee door de woestijn en spiegelen hun tocht aan onze levens in een periode van droogte.
  Israël wordt aangevallen door de Amalekieten. Ze gaan het gevecht aan terwijl Mozes de staf van God omhoog houdt. Hoe lang kan hij dat volhouden?

 • Bijbellezing
  Als het volk Israël al een tijd door de woestijn reist worden ze aangevallen door een ander volk, de Amalekieten. Zij zijn een gevaarlijke vijand en Israël heeft Gods hulp hard nodig...

  Lees Exodus 17: 8-13 voor (of lees het verhaal over de strijd tegen Amalek voor uit een kinderbijbel).

  Het volk Israël wordt aangevallen door vijanden. Mozes kiest Jozua uit als aanvoerder in de strijd. Deze neemt een aantal goede soldaten mee om tegen Amalek te vechten.
  Zelf gaat Mozes op de berg staan en houdt zijn armen met de staf omhoog. Die staf is het teken van Gods kracht. Al eerder heeft Mozes bijzondere dingen met die staf gedaan. Weet je ze nog?
  Mozes verwacht zijn hulp van God. Door de staf omhoog te houden laat hij dat zien. Maar na een tijdje wordt het heel zwaar. Als hij zijn armen laat zakken, is het volk aan het verliezen. Zonder de hulp van God kunnen ze niet.
  Gelukkig krijgt ook Mozes hulp en ze winnen! Mozes moet een oorkonde maken zodat ze nooit meer vergeten hoe God hen heeft geholpen.

  Het is belangrijk om je de momenten dat God jou heeft geholpen te blijven herinneren. De herinnering aan zware tijden waarin je hebt ervaren dat God erbij was, helpt je om ook in de toekomst op God te blijven vertrouwen.
  Soms kun je zelf niet blijven geloven en vertrouwen op God. Het is te zwaar of je twijfelt te veel. Als je hulp durft te vragen kun je voor elkaar van betekenis zijn, net zoals Mozes hulp kreeg. Samen hoef je niet met je handen in het haar te zitten, maar samen kun je je handen naar God gericht houden! Welke mensen helpen jou om het van God te blijven verwachten?