Voor wie is deze website?
Voor iedereen die graag in groepen wil leren in de kerk! Er zijn materialen en pagina's voor kinderleiding, tienerleiders, kringleiders en kringleden, jeugdwerkers, opvoeders en ambtsdragers.

Waarom kan ik sommige pagina's niet openen?
Voor het bekijken van programma's voor groepen heb je een account nodig. Je kunt daarvoor een abonnement aanvragen op deze site. Je hebt een abonnement nodig voor de programma's van:

• Spoorzoeken in de Bijbel
  • Belong
  • OPEN
  • Op handen | Cursus geloofsopvoeding
  • Tafelgesprekken voor denkers

De inspiratiepagina's en Beginnen met God zijn voor iedereen gratis toegankelijk.

Wat voor abonnement heb ik nodig?
Dat hangt af van hoeveel materiaal je denkt te gaan gebruiken. Wil je het abonnement alleen gebruiken voor bijvoorbeeld Op handen, de cursus geloofsopvoeding? Dan heb je voldoende aan een Basic abonnement van 5 credits (want de cursus bestaat uit vijf bijeenkomsten). Wil je het abonnement gebruiken voor je kring en kom je zo'n vijftien keer per jaar bij elkaar? Dan kun je een Medium abonnement nemen (met 15 credits voor vijftien programma's). Als er meer dan vier mensen in je kerk gebruik maken van Leren in de kerk dan kun je een gemeente-account overwegen. De kerk betaalt dan 50 euro per gebruiker (kring- of jeugdleider) en je hebt met 30 credits ruim voldoende voor een heel seizoen.

Waarvoor kan ik mijn abonnement gebruiken?
Je kun je abonnement gebruiken voor alle materialen van Leren in de kerk. Je kunt er dus voor kiezen om je credits alleen voor Belong te gebruiken, maar je kunt bijvoorbeeld ook een combinatie van programma's van Belong, OPEN en Tafelgesprekken downloaden.

Hoe kan ik zelf een programma op maat samenstellen?
Je klikt op de methode die je wilt gebruiken en kiest een bijeenkomst. Dan kom je in een formulier waarin je onderdelen kunt aanvinken. Je vinkt aan welke onderdelen passen bij je groep, bij de tijd die je hebt of bij wat je aanspreekt. Je klikt op 'opslaan' en dan wordt er een pdf gemaakt van jouw programma op maat.

Waar vind ik mijn programma op maat als ik de website heb afgesloten?
Je kunt je op maat gemaakte programma direct uitprinten, maar het wordt ook voor je bewaard. Je vindt het onder 'Mijn account' en 'Mijn programma's' (als je ingelogd bent).

Kan ik mijn programma's later nog bewerken?
Nee, als je een programma hebt opgeslagen kun je het helaas niet meer bewerken. Wil je toch nog aanpassingen doen, dan kun je de originele bijeenkomst op de website opnieuw openen en aanpassen. Dan wordt er wel opnieuw een credit van je account afgeschreven.

Kost het geld om een programma te bekijken?
Nee. Als je een account hebt kun je gratis alle bijeenkomsten inzien. Pas als je een programma opslaat wordt er een credit van je account afgeschreven. Wij vertrouwen erop dat gebruikers hier geen misbruik van maken door onderdelen uit programma's te kopiëren zonder dat ze het opslaan en ervoor betalen.

Mag ik mijn programma's met anderen delen?
Nee. De abonnementen en de op maat gemaakte programma's zijn persoonsgebonden. Je mag het programma dus gebruiken voor je eigen groep, maar niet delen met andere groepen of groepsleiders.

Waarom mag dit niet?
Voor een bijbelstudie- of catecheseboek moet elke deelnemer betalen. Maar voor het maken van online materialen is ook geld nodig en dat komt binnen via de abonnementen. Als mensen onze programma's aan elkaar doorsturen kunnen we ons werk niet blijven doen.

Heb je ook nog een boekje nodig voor de groep?
Je op maat gemaakte programma is je handleiding om met de groep aan de slag te gaan. Bij Belong en OPEN heb je daarnaast niets nodig (al kun je als je dat prettig vindt bij OPEN voor elke deelnemer ook nog een boekje bestellen). Bij Spoorzoeken in de Bijbel heb je naast het programma een tijdlijn nodig. En bij Op handen en Tafelgesprekken voor denkers heb je voor elke deelnemer nog een lees-/werkboekje nodig. De tijdlijn en bijbehorende boekjes zijn te bestellen in onze webwinkel.

Wat kan ik doen als mijn credits op zijn?
Als je credits op zijn, maar je wilt nog meer programma's gebruiken dan kun je in onze webwinkel eenvoudig meer credits bij kopen. Die worden dan toegevoegd aan je abonnement.

Waarom vervallen ongebruikte credits na een jaar?
Leren in de kerk hanteert een abonnementsvorm die de verkoop van boekjes vervangt. Normaal gesproken heb je in een kring/vereniging voor elke deelnemer een boekje of map nodig en van die inkomsten kan men de productie bekostigen. Die inkomsten hebben wij niet, vandaar dat we vragen om per download te betalen. Dit gaat in de vorm van een abonnement en net zoals bij elk abonnement betaal je per jaar/seizoen. Vandaar dat de credits niet langer dan een jaar ‘houdbaar’ zijn.

Wie maken de materialen op deze site?
Het materiaal wordt ontwikkeld door medewerkers van het Praktijkcentrum en uitgeverij Buijten & Schipperheijn. Bij de ontwikkeling van materialen werken we samen met theologen, didactici, agogen, redacteuren, studenten theologie en vormgevers. Sommige producten zijn ontwikkeld door andere organisaties  (zoals de CGJO) of andere auteurs (zoals Gert-Jan Roest) en zijn in overleg op Leren in de kerk geplaatst omdat het ons aanbod verrijkt en hen een mooi platform biedt voor hun materiaal. De projectleiding van Leren in de kerk ligt bij Ingrid Plantinga en Anko Oussoren van het Praktijkcentrum.

Staat jouw vraag er niet tussen? Stuur ons een mailtje en wij antwoorden je graag!