Introductie op module Doe's duurzaam

Tieners houden vaak van doen en van ethische kwesties. Daar sluit dit thema op aan! Deze module laat hen nadenken over hun dagelijks gedrag en prikkelt het verantwoordelijkheidsgevoel. Daarnaast wordt er door middel van diverse werkvormen gezocht naar wat de Bijbel zegt over een thema dat onze tijd typeert.

Als je het over duurzaamheid hebt kun je het zo groot en heftig maken als je zelf wilt. Soms is dit goed om iemand wakker te schudden. Maar vergeet niet dat je als individu alleen de regie hebt over je eigen keuzes. Dat kan in plaats van frustratie ook ontspannenheid geven.

Bij deze module horen de volgende bijeenkomsten:
1. Huisje, boompje, beestje? 
Over dieren, hun leefgebied en de invloed die wij als mensen daarop hebben. Met werkvormen zoals een quiz, video’s en praktische uitdagingen worden tieners stilgezet bij de impact die de mens heeft op natuurgebieden.

2. Je bent wat je eet
Deze bijeenkomst gaat over hoe wij eten. Het gaat over de vleesindustrie, het welzijn van dieren en de gevolgen van eetpatronen in het westen. Er is veel ruimte voor gesprek en verschillende meningen. Daarnaast wordt gekeken wat de Bijbel hierover te zeggen heeft.

3. Samen aan de slag
Een praktische bijeenkomst met veel keuzemogelijkheden die aansluiten op de thematiek. Van diepgaand en serieus tot los en ontspannen.

4. Koopgedrag
Deze bijeenkomst gaat over de waarde die we aan spullen hechten, wat we kopen en wat daar de echte prijs van is. Met cijfers, Bijbelteksten en video’s worden de tieners geprikkeld om erover na te denken.

5. Reizen
Een bijeenkomst over reizen, vervoersmogelijkheden en de rol die deze opties van reizen in ons dagelijks leven innemen. Waar ga je heen, waarom en kan reizen een afgod worden?

 

Auteurs van deze module: Daniël Kehanpour en Annelie Jacobs