Introductie op de module Gewoon Jezus

Tieners hebben het Kerstverhaal al vaak gehoord en vinden dit vaak saai en voorspelbaar. We starten deze module daarom niet bij het traditionele Kerstverhaal maar vragen ons in elke bijeenkomst af wat de betekenis is van het Kerstfeest voor tieners: Met Kerst vieren we dat God werkelijkheid werd. Jezus stapt binnen in ons leven – Wat heeft Hij te maken met jouw leven? Wat heeft Hij te betekenen voor jouw werkelijkheid?

We beginnen bij zijn menswording zoals Johannes erover schrijft en gaan daarna een aantal momenten uit het leven van Jezus bij langs: Jezus moest ook gewoon dingen, Hij kreeg te maken met verleidingen, vrienden waren belangrijk voor Hem, Hij hield van een feestje, botste regelmatig met de regels van die tijd, enzovoort.

We leggen steeds de koppeling tussen het leven van Jezus en het leven van de tieners. Zodat ze ontdekken dat Jezus gewoon heel dichtbij is!

De bijeenkomsten zijn zowel live als online te gebruiken.

Bij deze module horen de volgende bijeenkomsten:

1. Gewoon Kerst
Er was weinig bijzonders aan Jezus’ komst op aarde: geen bombarie, geen sfeer, geen feest. Hij kwam gewoon. Zo komt Hij heel dicht bij jouw gewone leven.

2. Uit gewoonte
Uit gewoonte gaan tieners naar school en naar de kerk. Weet je dat Jezus ook uit gewoonte naar de synagoge ging en naar Jeruzalem reisde voor het Pesachfeest omdat zijn ouders dat gewend waren? Toch gaat Jezus daar ook zijn eigen weg (Hij lijkt wel een puber...).

3. Wat is wijs?
Niveau, presteren en vergelijken is een dingetje voor tieners. Jezus groeide op en werd steeds wijzer. Dat is niet hetzelfde als slim. Jezus kiest een stel eenvoudige vissers uit als zijn volgelingen. Wat maakt je wijs?

4. Temptation
Tieners hebben te maken met heel wat verleidingen: gamen, eetbuien, bingewatchen, enz. Jezus heeft ook last van verleidingen als Hij alleen in de woestijn is en Hij vecht ertegen.

5. Peergroup
Voor tieners zijn leeftijdsgenoten/vrienden heel belangrijk. Voordat Jezus op pad gaat kiest Hij een vriendengroep om zich heen. Hij brengt tijd met hen door. Hij eet en drinkt met hen en investeert zo in de band met hen.

6. Waar is dat feestje?
Jezus wil dat mensen feest kunnen vieren. Dat heeft Hij laten zien op de bruiloft te Kana en dat wil Hij nu nog steeds. Hij staat als het ware aan de kant te genieten als jij feestviert en geniet.

7. Awkward
In je tienertijd kun je je heel ongemakkelijk voelen over je lichaam. Seksuele ontwikkeling kan heel 'awkward' zijn. Jezus ziet je in lichamelijke ongemakken, je fysieke ontwikkeling en als jij je schaamt. Dat ontdek je in het verhaal van de bloedvloeiende vrouw.

8. Masker
Op sociale media laat je vaak de leuke kant van jezelf zien. De schone schijn. Ook de oudste zoon in de gelijkenis probeert zich beter voor te doen dat hij is. Net als de Farizeeën toen. In het verhaal wordt hij ‘ontmaskerd’. Jezus helpt je om je masker af te zetten.

9. Tranen
Jezus huilt als Lazarus overlijdt. Hij lijdt ook nu met de tieners mee in het klein en in het groot (als je nieuwe mobiel in de wc valt of als je slachtoffer bent van pesten).

10. Clash
Pubers kunnen op een scherpe manier dingen aankaarten en botsen met ouders, leraren of regels. Jezus botst ook regelmatig met de (geestelijke) autoriteiten en met gewoonten in zijn tijd. Bijvoorbeeld als Hij het tempelplein overhoop haalt.

11. Alleen samen
Eenzaamheid speelt veel onder tieners en jongeren. Jezus koos voor een leven met eenzaamheid en onbegrip. In Getsemane ging Hij zelfs door de diepste eenzaamheid van de Godverlatenheid heen zodat jij dat nooit hoeft mee te maken.

12. Reflector
God kwam in onze werkelijkheid. Jezus stapte ons leven binnen. Na Hemelvaart is Hij er niet meer, maar jij nog wel! God wordt zichtbaar in de liefde die jij geeft.

 

Auteurs van deze module: Anko Oussoren en Ingrid Plantinga