Introductie op Ik wil jou

 

Introductie op de module Ik wil jou

Verliefdheid, verkering en seksualiteit zijn allemaal thema’s die beginnen te spelen in de puberteit. Het is leuk en spannend maar ook ongemakkelijk. Sommige tieners zullen het fijn vinden er met iemand over te kunnen praten, anderen willen het liefst wegrennen wanneer het woord seks genoemd wordt.

Deze module richt zich op de leefwereld van tieners waar de eerste keer zoenen, naakt en seks relevanter zijn dan een toekomstbeeld van een huwelijk. In vijf bijeenkomsten worden tieners uitgedaagd om zelf meningen te vormen over hoe zij met intimiteit en relaties om willen en hoe zij God hierin willen betrekken. Aan de hand van de Bijbel wordt uitgelegd dat hun hart en lichaam kostbaar is en voorzichtigheid en vertrouwen op lange termijn loont.

Bij deze module horen de volgende bijeenkomsten:

1. Sex sells
Deze bijeenkomst gaat over het beeld van seks en relaties in de media, over single zijn en er niet bij horen, maar het gaat ook over het Bijbelse beeld van intimiteit. Hooglied laat een liefde zien die niet kortstondig of op lust gericht is.

2. Relaties
Deze bijeenkomst gaat dieper in op liefdesrelaties. Hoe verschilt verkering van vriendschap? Wat als je partner niet gelooft en jij wel? Hoe vergelijk jij je met je omgeving? Aan de hand van cijfers en onderzoek wordt besproken wanneer tieners volgende stappen zetten op lichamelijk gebied. Het is een waardevolle aanvulling wanneer jij als jeugdwerker eigen ervaringen durft te delen.

3. Anders
Homoseksualiteit, wat zegt de Bijbel erover? Zegt de Bijbel er uberhaupt iets over? Hoe moeilijk is een coming out? Wat zijn de gevolgen van schelden met homo? Al deze vragen komen aan bod. Maar meer dan dat geldt: ongeacht je geaardheid, je bent een kind van God, dat is pas echt belangrijk!

4. Grenzen
Hoe ver is te ver? Deze bijeenkomst gaat over grenzen aangeven, jaloezie en trouw. Het gaat over seksualiteit binnen en buiten relaties, wat het verschil is en de veiligheid die God wil geven.

5. Samen aan de slag

Een bijeenkomst om de inhoud van de bijeenkomsten te integreren, praktisch en concreet te maken. Daarvoor heb je keuze uit diverse aansprekende activiteiten zoals een docu over seks in de media, een thema avond over pornografie en diepere gesprekken met de jongens en meiden apart.

 

Auteur van deze module: Daniël Kehanpour