Introductie op de bijeenkomsten
Meet the parents
Ontmoeting en verbinding tussen ouders en tieners
Op jullie tieneravonden breng je de tieners in contact met God, elkaar en met jou. Als je geluk hebt mag je dat één avond per week doen. De rest van de week zijn ze op school en bij hun ouders.
Met behulp van de bijeenkomsten in deze module gaan ouders en tieners de verbinding aan met elkaar. Jullie mogen deze verbinding faciliteren!
Dit is geen gewone module en je gebruikt de bijeenkomsten dus ook niet achter elkaar. Het mooiste is om de bijeenkomsten te spreiden. Je kunt bijvoorbeeld elk jaar één of twee tiener-ouder avonden houden, waarbij je alle groepen van 12-15 jaar én hun ouders uitnodigt.
De bijeenkomsten bestaan uit twee delen:
- In deel 1 krijgen de ouders toerusting voor de (geloofs)opvoeding via een video en gaan de tieners met elkaar in gesprek over hun ouders.
- Deel 2 bestaat uit veel (keuze)werkvormen waardoor de tiener met z’n eigen ouder in verbinding en gesprek gaat.
Bij deze module horen de volgende bijeenkomsten:
1. Verbinden met elkaar
Hoe goed kunnen jouw ouders eigenlijk communiceren? Hoe betrokken, betrouwbaar en beschikbaar zijn ze voor jou? En ouders, hoe praat je eigenlijk met je kind over God en geloof?
Verschillende bijbelteksten en leuke opdrachten helpen de tieners en ouders om op een ontspannen manier met elkaar te oefenen in praten over geloof.
2. Vertrouwen in elkaar
Hoeveel vertrouwen hebben jouw ouders in jou? En jij in hen? Voor ouders is het soms lastig vertrouwen te uit te stralen naar hun tiener. Op hun beurt hebben tieners die vertrouwen hard nodig maar weten ze niet altijd hoe ze daarom moeten vragen.
Tieners krijgen deze avond de kans om dit aan hun ouders te communiceren. Naar aanleiding van verschillende bijbelteksten gaan jullie met allerlei werkvormen oefenen met vertrouwen uitstralen naar elkaar.
3. Verhalen delen – verdriet en vreugde
Weet jij hoe jouw ouders waren in hun tienerleeftijd? Vertellen ze weleens verhalen? Hoe delen jullie vreugde en verdriet met elkaar. Het vertellen van verhalen kan hierbij helpen.
Jullie gaan je verhaal met elkaar delen en kijken wat verschillende bijbelverhalen ons vertellen over vreugde en verdriet. Dit doen we weer met behulp van verschillende (keuze)werkvormen.
Auteurs van deze module: Marjolijn van der Stelt en Ingrid Plantinga