Thuisvieringen – Boosheid

Niet elk onderdeel van het programma past bij elke situatie. De een viert samen met zijn tienerkinderen of peuters, de ander viert alleen, met zijn partner of met een aantal vrienden. Dus kies zelf de onderdelen die passen bij jouw thuisviering en vink ze aan.

Je kunt de onderdelen aanvinken die je wilt gebruiken. Klik daarna op 'downloaden' en je krijgt je op maat gemaakte opening als pdf om uit te printen.
Je hoeft hiervoor niet ingelogd te zijn en dit is gratis.

Een gezegende viering gewenst!

  • Vooraf
    Het gaat in deze thuisviering over boosheid. Bak van te voren een bokkenpootjestaart als illustratie bij het thema (of serveer bokkenpootjes)! En leg erbij uit wat 'de bokkenpruik op hebben' betekent.

  • Intro
    Jezus koos ervoor om op aarde te komen en mens te worden zoals wij. Hij was geen lievig persoon die nooit ruzie had. Jezus kon, net als wij, heel boos worden.
    Het gaat in de thuisvieringen over de emoties van Jezus in de laatste week van zijn leven. Vandaag over Jezus en boosheid.

  • Bijbellezing
    Lees Lucas 19: 45-46.
    (Of lees het verhaal over de tempelreiniging uit een kinderbijbel.)
    Tip: Steek voordat je gaat lezen een kaars aan als symbool van Gods licht en aanwezigheid.

    Jezus is als de beloofde koning Jeruzalem komen binnenrijden en dan gaat Hij naar de tempel. Om te bidden zou je denken of om uit Gods Woord te lezen. Maar Jezus gaat iets heel anders doen. Hij wordt woedend en gooit in zijn boosheid geldtafels om en jaagt handelaars weg.
    Jezus wordt niet boos als Hij uitgelachen of mishandeld wordt. Maar Hij wordt wel heel boos als Hij ziet dat mensen de tempel gebruiken om geld te verdienen. Alles draait om geld en hard werken. Maar Jezus wil dat er in de tempel tijd en rust is om te bidden, met God te praten. Daar is de tempel voor bedoeld!

  • Bidden
    Neem de tijd voor gebed. Breng je boosheid bij God. Zoek ook voorbede-punten op via de website van je gemeente Als je met meer mensen bent kun je de punten op briefjes schrijven en onder elkaar verdelen.

  • Collecte
    Door geld te geven aan een goed doel kun je concreet iets doen met je boosheid over onrecht! Kijk wat het collectedoel van je gemeente is of zoek samen een ander goed doel. Vraag iedereen om iets van zijn eigen geld daarvoor te geven.