Thuisvieringen – De Geest in de woestijn

Je kunt de onderdelen aanvinken die je wilt gebruiken. Klik daarna op 'downloaden' en je krijgt je op maat gemaakte opening als pdf om uit te printen.
Je hoeft hiervoor niet ingelogd te zijn en dit is gratis.

Een gezegende viering gewenst!

 • Vooraf
  De kleur van Pinksteren is rood, de kleur van warmte, liefde en enthousiasme en van de vlammetjes die op de hoofden van de discipelen verschenen. Serveer je vandaag een rode traktatie bij jullie thuisviering (een feestelijk aardbeientaartje bijvoorbeeld)?

 • Kaars
  Steek een kaars aan als teken van Gods licht en het vuur van de heilige Geest.

 • Intro
  Het gaat in deze thuisvieringen over de woestijntijd. We reizen met het volk Israël mee door de woestijn en spiegelen hun tocht aan onze levens in een periode van droogte.
  Vandaag is het Pinksteren en maken we een grote stap naar Jezus. Na zijn doop wordt Hij door de Heilige Geest ook naar de woestijn geleid.

 • Bijbellezing
  In de afgelopen weken hebben we het volk Israël gevolgd door de woestijn. Vandaag maken we de overstap naar het Nieuwe Testament. In het eerste hoofdstuk van Marcus lezen we dat Jezus dezelfde weg gaat als Israël: door het water en in de woestijn.

  Lees het verhaal in Marcus 1: 9-15 of vertel het in je eigen woorden.

  Marcus vertelt kort en krachtig over het begin van Jezus’ werk op aarde. Als Jezus is gedoopt door Johannes, krijgen we even een inkijkje in de hemel. God de Vader zegt tegen Hem: Jij bent mijn geliefde Zoon en in jou vind ik plezier. De Heilige Geest van God daalt als een duif neer op Jezus.

  Meteen daarna wordt Jezus naar de woestijn geleid. Satan stelt Hem op de proef maar Jezus geeft niet toe. Net als het volk Israël heeft hij honger gehad maar Hij blijft op God vertrouwen. Veertig dagen is Jezus in de woestijn en dan denken we terug aan het volk Israël dat veertig jaar in de woestijn heeft rondgezworven. Als Satan Jezus met rust laat, mag Jezus ook tot rust komen. Er zijn engelen die voor hem zorgen.

  Jezus blijft op God vertrouwen in de woestijn omdat hij heeft gehoord dat Hij een geliefd kind is van de Vader. Daarom kan hij er tegen. Als wij zijn gedoopt, mogen we ook horen dat God tegen ons zegt net als tegen Jezus: Jij bent mijn geliefde kind. Het betekent niet dat we geen moeilijke dingen meer hoeven mee te maken. Het leven kan nog steeds een droge woestijn lijken. Maar omdat we weten dat God van ons houdt, kunnen we volhouden. De Heilige Geest helpt ons erbij en leidt ons.