Thuisvieringen – Een lied in de woestijn

Je kunt de onderdelen aanvinken die je wilt gebruiken. Klik daarna op 'downloaden' en je krijgt je op maat gemaakte opening als pdf om uit te printen.
Je hoeft hiervoor niet ingelogd te zijn en dit is gratis.

Een gezegende viering gewenst!

 • Kaars
  Steek een kaars aan als teken van Gods licht.

 • Intro
  Het gaat in deze thuisvieringen over de woestijntijd. We reizen met het volk Israël mee door de woestijn en spiegelen hun tocht aan onze levens in een periode van droogte.
  Hoewel de woestijn geen leuke plek is, laat Mozes zien dat je ook in de woestijn kunt zingen.

 • Bijbellezing
  Doe je ogen dicht en stel je voor:
  De aarde is een kleine planeet in een groot heelal vol met sterren en planeten, eindeloos groot. God ziet dat allemaal maar Hij kijkt ook naar de aarde en naar ons mensen.
  Voor jou zijn er miljoenen mensen geweest. Na jou zullen er misschien ook nog heel veel mensen komen. Ze leven allemaal hun leven en God kent hen allemaal maar hij kent ook jou. Zou je er een lied over kunnen maken?

  De mooiste liedjes zijn de liedjes die echt zijn. Ze gaan over de mooie dingen maar ook over de moeilijke dingen en over de dingen die mis gaan. Psalm 90 is zo’n lied en er staat boven dat Mozes het heeft geschreven.

  Lees Psalm 90 of vertel de Psalm in eigen woorden.

  Mozes is al een oude man als hij wordt geroepen om het volk Israël van Egypte naar het beloofde land te brengen. Hij heeft al veel meegemaakt. Als kindje legde zijn moeder hem in een mandje om hem het leven te redden. Als jongen groeide hij op bij de farao. Als man moest hij eerst een hele tijd als vreemdeling leven voor God hem riep voor die bijzondere taak.
  Mozes is iemand die veel van God houdt. Hij praat met God alsof hij met een vriend praat. Toch is hij ook onder de indruk van hoe groot God is en dat hij Hem niet altijd kan volgen.
  Mensen zijn er maar tijdelijk, maar God is eeuwig. God heeft besloten dat mensen niet eeuwig mogen leven toen ze tegen God in opstand kwamen. God is heel groot en mensen zijn klein en kwetsbaar. Mozes legt deze dingen uit in een lied. Maar hij is ook vol hoop in dat lied. Mensen mogen leven in Gods mooie licht. God is trouw aan alle mensen die er geweest zijn en de mensen die komen, aan hun kinderen en kleinkinderen.
  Mozes durft ook heel open te zijn naar God. Kom toch terug, Heer, bidt hij. Laat ons weer blij zijn en maak vast wat onze handen maken. Ben jij onder de indruk van God? Hoe heb je hem leren kennen, als ver weg of dichtbij? God wil dat wij wonen in zijn licht, Hij wil ons blijdschap geven. Wat wil jij vandaag aan Hem vragen en wat wil je aan hem vertellen?