Thuisvieringen – Niet zonder U

Je kunt de onderdelen aanvinken die je wilt gebruiken. Klik daarna op 'downloaden' en je krijgt je op maat gemaakte opening als pdf om uit te printen.
Je hoeft hiervoor niet ingelogd te zijn en dit is gratis.

Een gezegende viering gewenst!

 • Kaars
  Steek een kaars aan als teken van Gods licht.

 • Intro
  Het gaat in deze thuisvieringen over de woestijntijd. We reizen met het volk Israël mee door de woestijn en spiegelen hun tocht aan onze levens in een periode van droogte.
  Laat iets zien dat staat voor een reis: een toilettas, koffer of je paspoort bijvoorbeeld. Vandaag moeten de Israëlieten nadenken over wat of wie ze meenemen op hun reis...

 • Bijbellezing
  Reizen door de woestijn is gevaarlijk. Gelukkig gaat God met het volk Israël mee. Als een grote wolk blijft Hij bij hen. En in de ontmoetingstent praat Mozes met Hem. Maar als de Israëlieten een gouden stierkalf maken die ze hun God noemen besluit God dat ze maar zonder Hem verder moeten reizen...

  Lees Exodus 33: 1-3 en 12-17 voor (of vertel het verhaal in je eigen woorden).

  Het volk Israël heeft God afgewezen en nu wil God niet meer met hem meereizen. Hij doet hen wel een heel mooi aanbod: Ik zal een engel met jullie meesturen en Ik zal ervoor zorgen dat jullie veilig in het beloofde land komen. Hij geeft ze dus alles wat er op hun verlanglijstje staat. Alleen zelf gaat Hij niet mee.
  Maar Mozes wil niet verder reizen zonder God. Ook niet als God via een engel voor hen zorgt. Hij wil God zelf. Dat is voor hem belangrijker dan de hulp die God geeft. Hij houdt van God en wil niet zonder hem verder gaan. En dus belooft God hem dat Hij toch mee zal gaan, vanwege de liefde van Mozes.

  Wat is voor ons eigenlijk belangrijker? Dat God ons geeft wat wij willen of gaat het ons om God zelf? Is God Iemand om te gebruiken of van te houden?