Dieren in de Bijbel

Introductie

Dieren zijn belangrijk in het leven van veel kinderen. Ze genieten van een bezoekje aan de dierentuin, van knuffelen met hun huisdier, van een boek lezen met weetjes over leeuwen of kijken naar een TV-programma over insecten.

Ook voor God zijn dieren belangrijk. Ze komen vaak in de Bijbel voor. In deze module gaan we samen ontdekken wat de Bijbel ons leert over dieren. In de eerste bijeenkomst schrijven de kinderen hun vragen aan God over dieren op en elke bijeenkomst kijken we of er al vragen beantwoord zijn.

De klimaatcrisis is een probleem waar ook kinderen mee geconfronteerd worden. Maar dat is nog best abstract voor hen. Door te focussen op dieren, maken we hun verantwoordelijkheid voor de schepping concreet.

Omdat kinderen op deze leeftijd vaak houden van feitjes en competitie beginnen en eindigen we met een toffe en uitdagende dierenquiz. In verschillende rondes testen de kinderen hun dierenkennis maar ook wat ze hebben opgestoken van de module!

Bijeenkomsten:

  1. Wauw! God maakt de dieren en ziet dat het goed is. Wij mogen ze bewonderen als schepsels van God en van ze genieten. Dat bewonderen doen we ook door alvast de eerste ronde te spelen van de grote dierenquiz waar we in bijeenkomst 6 mee verder gaan!
  2. Allemaal rangers Samen met Adam krijgen wij de verantwoordelijkheid om te zorgen voor de dieren. Eigenlijk zijn wij dus allemaal rangers. Doen we dat als mensen eigenlijk wel goed? Er is veel dierenleed. Wat zou jij daaraan kunnen doen?
  3. Dieren als voorbeeld In het bijbelboek Spreuken worden dieren genoemd als voorbeeld voor mensen. Wat kunnen wij van dieren leren?
  4. Van lam tot Leviatan Een heleboel dieren in de Bijbel hebben een symbolische betekenis. Het lam bijvoorbeeld staat voor onschuld en kwetsbaarheid. Er zijn ook fantasiedieren in de Bijbel zoals Leviatan en de draak uit Openbaring. Wat is hun betekenis?
  5. Komen dieren in de hemel? Als je veel van je huisdier houdt, wil je natuurlijk graag dat die ook naar de hemel gaat. Wat zegt de Bijbel eigenlijk over dieren in de toekomst?
  6. De grote dierenquiz In groepjes spelen de kinderen in vijf rondes een soort pubquiz met leuke weetjes over dieren en met informatie die in deze module is aangeboden. Een gezellige en uitdagende afsluiting van de module!

 

Auteur van deze module: Ingrid Plantinga